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SPICE-Kiss

2011年〆カレー

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久しぶりにサザンスパイスのレッスンに参加した。
渡辺さんのレッスンでは、インドの食文化や調理法なども織り交ぜ話をしてくれるので、毎回とても楽しくかつ有意義。
今回は、玉ねぎの切り方について色々と教わった。

1) 繊維に沿ってスライスする
2) 繊維を断ち切るようにスライスする
3) みじん切り

スライスの縦横の違いは、繊維に沿って切ると玉ねぎの食感が残り、繊維に対して垂直だと形が残りにくい。
みじん切りだとトロっとした汁気の少ないカレーになるそう。
みじん切りでも、粗くカットする方法とペースト用に細かく刻む方法とこれまた違いがあるらしいが、それはレストランレベルの話になるから家庭ではそこまで考える必要はないそう。
また、北インド料理ではマサラはみじん切りで、汁気のあるカレーはスライスと決まっているらしい。
インド料理はほんと奥が深い。
最近では、本格インド料理の他、バングラディッシュやパキスタンにネパール、そして創作系カレーと至る所にカレー屋があり、ラーメン屋に次ぐ多さのような気がする。
やはり日本人はカレーが好きなんだね。





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I participated a curry cooking lesson at Southern spice after a long absence.
A teacher gives us lessons not only recipe of an Indian curry but local food culture and cooking method, so it is a lot of fun and meaningful every time.
This time we learned a cutting technique of Onion.

In India, take a cutting method for example, there are many differenct technique in different regions and vary by chef.
It helps to remember three way a cutting method for home cooking .

1) Slice along the fiber
2) Slice sever the fiber
3) Finely-chopped.

What is different a way of slice is , it can remain texture by slicing the fiber ,on the contrary it is less texture if cut the fiber vertically.
A finely-chopped makes thick curry paste like a gravy.
There is supposed to be different definition between rough chopped and super finely-chopped for curry paste , but it is for professional chef and it has no use for home-cooking .
In addition, it is said that a masala should be made by finely-chopped and slice is for a curry .
Indian curry is really a lot to learn.
Recently, there are so many several curry restaurants in Tokyo such as Bangladeshi and Pakistani, Nepalese and original style other than authentic Indian curry.
I guess there are more curry restaurant like the second highest number of restaurant after ramen shop.
Japanese really loves Curry !!
by spice-kissed | 2011-12-30 14:03 | カレー&エキゾ