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SPICE-Kiss

はじめてのキムジャン

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韓国ではキムチを漬けるのは大事な行事のひとつ。
そのキムチ作りのことをキムジャンと呼び、親戚やご近所さんを集めて一日がかりでキムチを作るそうです。
私も今回初めてキムチ作りに参加。
教えてくださる先生は、韓国ご出身のとても美人な先生。
なんでも先生のご実家では、毎年300株もキムチを漬けるそうです!
その先生のご実家に代々伝わるレシピで漬けました。
材料さえ揃えば、意外に簡単でしかも自分で作るから保存料なども入ってないから安心。
今回のレシピでは、もち米の粉をお水で溶いてノリを作り、漬けダレに加えます。
そうするととても鮮やかに唐辛子の色がでるそうです。
この漬けダレはヤンニョムといい、入れる具材は各家庭で違います。
先生のご家庭では、キムチを作りながら大根を薄くスライスして、それに衣をつけてフライパンで焼いた、
即席大根チヂミを作り、それを摘みながら作業を進めていくそうです。
その素朴な大根チヂミが甘くて美味しい!
このヤンニョムさえ作れれば、何を漬けてもOK!
聞いたら牡蠣のキムチが絶品だそうです。
これは、この冬の間に作らねばっ!

こうやって、みんなで集まってキムチを作るのは楽しいですね♪

2日くらいすると辛さが落ち着いてきて甘みが出てきます。
そしてアクセントとして金ゴマと松の実を入れたのですが、これがほんといい仕事してます!
これさえあればご飯は軽く2膳はいけます!

保存するときのワンポイントで、ジップロック+ビニール、それからタッパーに入れる。
そのタッパーの底に新聞紙を敷いておくと新聞紙が匂いを吸収してくれますので冷蔵庫内に匂いが漏れ出ません。



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Making Kimuchi is the one of most important and special event for Korean.
This big event called " Kimjang" (i am not sure spelling ) , gathering relatives and neighbor are required all day for making Kimchi.
I participated a Kimchi lesson given by beautiful Korean lady for the first time.
Surprisingly, her home in Korea makes 300 bunchs of Kimuchi every year and consumes during the winter.
She shares her family recipe for us this time.
It is not so difficult unexpectedly if we can preapare all ingredients and of cause it's a free from preservative.
The unique point of this recipe is using sticky rice powder , dissolve it in water and making paste to enhance the colour of pepper .
She cooked up Korean style pancake with Japanese radish as a snack just in the same way of her home style.
This simple radish pancakes were so good !

Besides we can enjoy another ingredient other than Chinese cabbage, an oyster for instance.
It sounds wonderful an oyster kimchi for me !

It's a lot of fun making Kimchi together.

A spiciness turns to sweetness for a few days and golden sesame and pine nuts as a hidden flavour give good flavour .
This Kimichi is really excellent with rice .

When you store a Kimchi, line the bottom with a newspaper in your tupperware , it will absorb smell of Kimuchi.
by spice-kissed | 2012-02-05 11:28 | 習いゴト